Què es i què aporta el Mindfulness
El MINDFULNESS aporta un mecanisme per trobar la tranquil·litat, reconeixent les emocions i practicant l’autoregulació. També aporta un autoconeixement, observar les sensacions, les emocions amb consciència plena i per tant saber: què m’omple i què m’irrita, què vull obtenir i pel contrari què no vull incrementar en la meva vida.
Mindfulness, en català, es tradueix com a atenció plena. És la pràctica de centrar la teva atenció en el moment present, sense jutjar-te. Això implica agafar eines per ser conscient dels teus pensaments, emocions i sensacions corporals sense reaccionar automàticament. Al practicar Mindfulness, aprens a observar la teva experiència interna i externa amb curiositat i acceptació. Això pot ajudar a reduir l’estrès, millorar la concentració, augmentar l’autocompassió i promoure el teu autoconeixement i benestar general.
Per treballar l’atenció plena hem de parlar de la divagació. La divagació és la capacitat que tenim com a éssers humans de deixar de connectar amb l’experiència present i deixar que la ment vagi a altres llocs. La divagació es produeix gràcies a la xarxa neuronal per defecte o “Default Mode Network” (DMN) en anglès, que és un conjunt de regions del cervell que s’activen quan no estem executant una tasca específica. En altres paraules, és la xarxa que s’activa quan “ens perdem en els nostres pensaments”, somiem desperts o simplement deixem que la nostra ment vagi a la deriva.
Aquest mecanisme ens permet anar en pilot automàtic quan fem tasques com per exemple conduir. El pilot automàtic ens facilita la vida, perquè ens permet fer coses rutinàries mentre el cervell, s’ocupa d’altres coses. Ens serveix per:
Autoreferència: pensar sobre nosaltres mateixos, inclòs els nostres pensaments, sentiments, records i experiències.
Simulació mental: imaginar escenaris futurs, planificar accions i reflexionar sobre el passat.
Empatia: ens ajuda a entendre els pensaments i sentiments dels altres.
Creativitat: està implicada en la generació d’idees noves i originals.
Però què passa si fem servir molt la XND:
Si utilitzem aquesta capacitat amb massa freqüència, ens desconnectem de la nostra experiència i això té conseqüències.
1. Ruminació mental: que consisteix a pensar repetidament en pensaments negatius sobre el passat o el futur. Això pot augmentar l’ansietat, la depressió i la baixa autoestima.
2. Preocupació excessiva: La XND pot fer que ens preocupem excessivament per coses que no podem controlar. Això pot conduir a l’estrès, l’ansietat i l’insomni.
3. Autocrítica negativa: pot conduir a l’autocrítica negativa, que consisteix a pensar constantment en els nostres errors i defectes. Això pot baixar la nostra autoestima i fer que ens sentim malament amb nosaltres mateixos.
4. Dificultat per concentrar-se: dificulta la concentració en el present moment. Això pot afectar el nostre rendiment acadèmic o laboral.
5. Disminució de la creativitat: Encara que es pugui pensar que és el contrari, la creativitat necessita concentració i la divagació pot reduir la nostra capacitat per pensar de manera creativa i original.
6. Aïllament social: pot fer que ens aïllem dels altres, ja que ens fa centrar en els nostres propis pensaments i sentiments.
7. Addicció a les pantalles: pot conduir a l’addicció a les pantalles, perquè ens fa buscar constantment estímuls externs per evitar pensar en els nostres propis problemes.
Practicar Mindfulness ens pot ajudar a ser més conscients de la nostra divagació, dels nostres pensaments i emocions, i aprendre a controlar-los de manera més efectiva reduint l’activitat en la xarxa neuronal per defecte, activant, en conseqüència, la nostra capacitat de concentració. La pràctica del Mindfulness també ajuda a millorar les nostres relacions socials en sentir-nos més connectats amb nosaltres i amb el món exterior. Quan enfoquem la nostra intenció millorem la nostra capacitat d’escollir activitats que ens agraden, amb persones que ens agraden i, per tant, fem coses que ens estimulen positivament, activant la ment de manera diferent, no estant tan propensos a rumiar o preocupar-nos.